Parodontologie

Ce este parodontoza?

Boala parodontala sau a gingiilor este o infectie a tesuturilor si oaselor de sustinere care mentin dintii pe pozitie. Bolile parodontale, care afecteaza in general, adultii intre 30 si 40 de ani, sunt cauzate din mai multe motive, cum ar fi sanatatea orala slaba, susceptibilitatea genetica, boli cronice precum diabetul, fumatul si anumite medicamente.

Semnele ce pot indica o forma a parodontozei sunt:

  • respiratie urat mirositoare, halena;

  • sangerare gingivala spontana sau la periajul dintilor;

  • gingii umflate si rosii;

  • sensibilitate dentara;

  • mobilitate dentara;

  • retractii gingivale cu expunerea radacinilor dintilor.


Tratamentul tipic pentru boala parodontala este scalarea si planificarea radacinilor (SRP). Aceasta este o metoda nechirurgicala care include curatarea suprafetelor dintilor si radacinilor acestora, care pot fi expuse din cauza recesiunii gingivale.

CUM POATE TRATA TEHNOLOGIA LASER BOLILE PARODONTALE

Tratamentul cu laser este o procedura de conservare a tesuturilor, de regenerare si de construire a oaselor. In stomatologie generala, stomatologul foloseste un laser pentru a accesa un buzunar infectat pentru a ucide tesutul infectat si bacteriile. Odata ce tesutul infectat este indepartat si radacina este expusa, calculul este indepartat cu un dispozitiv de curatare a radacinii cu ultrasunete, in loc sa fie razuit cu instrumentarul de mana. In cele din urma, energia cu laser este folosita pentru incalzirea celulei stem care contine sange in punga, ceea ce creeaza un sigiliu de tesuturi fata de radacina dintelui. Tratamentul cu laser ofera garantia ca niciun tesut nu se pierde si ca gingia nu este redusa la un nivel mai scazut. De asemenea, stimuleaza celulele stem din tesuturi pentru a forma noi tesuturi conjunctive, de os si colagen. Procesul de vindecare al organismului regenereaza ligamentele si oasele pierdute din jurul dintelui.

BENEFICIILE LASERULUI IN PARODONTOLOGIE

Limiteaza sangerarea

Numerosi pacienti cu gingivita sufera de sangerare severa a gingiilor si pierderi osoase. Prin urmare, este esential sa se elimine bacteriile de pe dinti si din pungile gingivale. Laserul, nu numai ca indeparteaza bacteriile, ci le si omoara. Acest lucru ajuta la reducerea sangerarii si a inflamarii gingiilor. Poate elimina chiar necesitatea unui tratament suplimentar al bolilor gingivale, cum ar fi chirurgia gingiilor.

Poate fi optimizat pentru pacienti

In functie de gradul de afectare parodontala atat lungimile de unda cat si nivelurile de putere ale fasciculului laser pot fi ajustate. Acest lucru ne ofera noua, medicilor stomatologi un control final asupra procedurii si ne permite sa oferim un tratament dentar care este conceput in mod unic pentru fiecare pacient.

Timp de vindecare mai scurt

Tratamentul cu laser determina mici traumatisme la nivelul gingiei, al dintilor si al suprafetelor inconjuratoare. Aceasta inseamnă ca timpul de vindecare este redus drastic in comparatie cu chirurgia traditionala. Pacientii se recupereaza rapid si intregul proces este mult mai rapid.

Minim invaziv

Laserele sunt mai putin invazive si inlocuiesc instrumentul rotativ . Acesta reduce presiunea pe care o resimt pacientii, ceea ce inseamna ca este nevoie de mai putin anestezic, spre deloc. Cu un disconfort minim si mai putina durere, pacientii se vor simti mai putin tensionati, sedinta de tratament fiind una mai relaxanta.

Pastreaza partile sanatoase ale dintilor

Deoarece tratamentele cu laser sunt extrem de precise, tehnologia poate fi utilizata pentru a pastra partile sanatoase ale dintilor, in timp ce se indeparteaza tesuturile afectate si incarcate bacterian din jurul lor. Pentru pacientii cu infectii bacteriene severe, pastrarea oricaror dinti sanatosi va ajuta la asigurarea rezultatelor mai puternice pe termen lung.

Minimizeaza riscul de infectie bacteriana

Deoarece nu exista mai multe instrumente utilizate pentru o procedura, laserele ajuta la sterilizarea zonei in care se lucreaza si scad riscul de recidiva al infectiilor bacteriene. Terapia cu laser ajuta la oferirea de rezultate clinice mai bune, cu timpi de tratament mai scurti, reducand totodata disconfortul si nevoia de terapii mai invazive. Terapia laser se poate folosi ca adjuvant in interventiile chirurgicale traditionale sau ca tratament de sine statator. Decizia va fi luata de catre medicul parodontolog in functie de tipul si intinderea bolii parodontale.

Folosit inaintea interventiilor manuale, tratamentul parodontal asistat de laser aduce numeroase beneficii pacientilor:

  • este evitata contaminarea incrucisata, de la un dinte sever afectat la un dinte vecin sanatos

  • se diminueaza cu pana la 50% adancimea pungilor parodontale de pana la 7 mm

  • sangerarea este semnificativ redusa si campul operator devine mult mai vizibil anainte de realizarea chiuretajului manual

  • prin incetinirea proliferarii, se obtine, post-operator, un atasament gingival mai durabil si mai sanatos

  • stimuleaza procesul natural de vindecare a tesuturilor

  • prin efectul direct asupra canaliculelor dentinare, poate reduce sensibilitatea radacinilor descoperite

PROCEDURI REGENERATIVE IN TERAPIA PARODONTALA

Procedurile ce regenereaza osul si tesutul pierdut care sustine dintii pot inversa o parte din leziunile cauzate de boala parodontala.

Parodontologul nostru poate recomanda o procedura de regenerare atunci cand osul care sustine dintii tai a fost distrus din cauza bolii parodontale. Aceste proceduri pot inversa o parte din deteriorare prin regenerarea osului si refacerea tesutului gingival pierdut.

In timpul acestei proceduri, parodontologul pliaza tesutul gingiei si elimina bacteriile cauzatoare de boli. Membranele (filtrele), grefele osoase sau proteinele care stimuleaza tesutul pot fi utilizate pentru a incuraja capacitatea naturala a organismului de a regenera osul si tesutul inconjurator.

Eliminarea bacteriilor existente si regenerarea osuluilor si tesutului gingival ajuta la reducerea adancimii pungilor parodontale si la repararea daunelor cauzate de progresia bolii parodontale. Cu o combinatie de igiena orala zilnica si ingrijire profesionala de intretinere, vei creste sansele de a-ti pastra dintii naturali si vei scadea riscul aparitiei altor probleme de sanatate asociate bolilor parodontale.

Suferi de o afecțiune a gingiilor? Pastreaza-ti sanatatea orala prin vizite periodice la medicul stomatolog parodontolog.


Mai multe servicii

Parodontologie
Chirurgie orala
Implantologie