Integritatea dintilor este, in egala masura, o chestiune de sanatate orala si una estetica. La clinica stomatologica White Lines, abordam personalizat nevoile tale si ne asiguram ca solutia propusa pentru restaurarea structurii dentare este una durabila, minim invaziva si in masura sa iti ofere aspectul estetic dorit.
Plombele existente trebuie uneori inlocuite, pentru ca se uzeaza in timp, se ciobesc sau se fisureaza. Pacientii nostri folosesc aceasta ocazie pentru a-si inlocui plombele de amalgam de argint cu unele din compozit natural, de culoarea dintilor. Motivele sunt de natura estetica, dar tin si de preocuparea lor pentru siguranta plombelor de amalgam, care contin mercur. Plombele compozite tind sa se uzeze mai repede decat umpluturile de argint în cavitatile mai mari, desi se mentin in conditii bune in cavitati mici.
O coroana dentara este un "capac" in forma de dinte care este plasat peste un dinte slab sau deteriorat pentru a-i imbunatati forma, dimensiunea, rezistenata sau aspectul. Coroanele dentare previn fracturarea dintilor grav avariati si refac functionalitatea acestora; ele pot fi folosite cosmetic pentru a acoperi defectele sau dintii sever decolorati. Majoritatea coroanelor dentare dureaza cinci pana la 15 ani si pot fi confectionate din metal, metal acoperit cu ceramica sau rasini acrilice, ceramica sau zirconiu.
O proteza dentara este un inlocuitor detasabil pentru dintii ce lipsesc. Exista doua tipuri de proteze - complete si partiale. Protezele complete sunt utilizate atunci cand lipsesc toti dintii de pe o arcada, in timp ce protezele partiale sunt utilizate atunci cand mai raman cativa dinti pe arcada.
O punte fixa (permanenta) inlocuieste unul sau mai multi dinti prin plasarea coroanelor pe dintii aflati de o parte si de alta a golului si atasarea de dinti artificiali. "Puntea" este apoi cimentată pe pozitie. O punte cu extensie este utilizata atunci cand exista dinti pe o singura parte a spatiului deschis. Puntile tip Maryland se lipesc in general pe dintii frontali reusind sa inlocuiasca un singur dinte fara a deteriora dintii vecini spatiului edentat.
Fatetele sunt invelisuri subtiri, confectionate la comanda, care acopera suprafata frontala a dintilor. Lipite/cimentate pe partea din fata a dintilor, acestea le pot schimba culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea. Fatetele pot fi realizate din compozit, ceramica sau zirconiu. Fatetele ofera o abordare conservatoare a schimbarii culorii sau formei dintilor in comparatie cu coroanele, dar procesul nu este reversibil. Rezultatul lor este adesea denumit zambet de Hollywood.
Inlay-urile si onlay-urile, de asemenea, numite obturatii coronare indirecte, sunt realizate din aur, ceramica sau materiale compozite si completeaza dintii descompusi sau grav deteriorati. Obturatiile coronare dentare directe sunt modelate pe loc in timpul unei vizite la clinica stomatologica; cu toate acestea, incrustatiile si onlay-urile sunt create intr-un laborator de tehnica dentara si cimentate ulterior de catre medicul dentist. Umplutura este numita „inlay” atunci cand materialul este cimentat in centrul unui dinte; se numeste "onlay" atunci cand umplutura include una sau mai multe suprafete ale dintelui sau acopera chiar toata suprafata de contact. Inlay-urile și onlay-urile pastreaza cat mai mult dinte sanatos si sunt o alternativa mult mai conservatoare a coroanelor dentare.
Incrustatiile sunt restaurari dentare utilizate de un numar select de medici stomatologi. In anumite cazuri, ele sunt o alternativa mai conservatoare la coroanele dentare cu acoperire completa. Ofera o solutie de reparatie rezistenta, puternica si mai indelungata pentru dintii afectati de leziuni carioase importante. Aceste restaurari sunt benefice atat din punct de vedere estetic, cat si biologic.
Incrustatiile ofera un produs conservator care pastreaza cat mai mult dinte sanatos. Ele sunt o alegere excelenta daca ai o carie dentara minima pana la moderata, care se extinde într-o zona laterala, oferind o alternativa excelenta la coroanele cu acoperire completa.
Cu longevitate estetica, incrustatiile nu sunt susceptibile la colorare in timp, asa cum fac adesea obturatiile din rasini compozite.
Pastreaza cantitatea maxima de structura sanatoasa a dintilor, in timp ce cresc structura de rezistenta a acestora, contribuind la cresterea duratei de viata.
Curatarea usoara a dintilor se face prin refacerea exacta a conturului dentar.
Inchiderea spatiilor interdentare este realizata prin refacerea punctelor de contact.
Incrustatiile sunt solutii de restaurare extrem de stabile pentru tratamentul cariilor. Materiale superioare de calitate si durabile fac din ele o alegere sustenabila care poate intari de fapt un dinte deteriorat.
Incrustatia poate proteja zonele subminate ale dintilor. Procedura nu necesita remodelarea completa a acestora.
De obicei, sunt necesare doua vizite dentare pentru a finaliza tratamentul. In timpul primei vizite, medicul stomatolog pregateste dintele deteriorat. Un model al dintelui este apoi luat si trimis la un laborator de tehnica dentara, unde incrustatia este fabricata.
Inlay-urile și onlay-urile pot fi realizate din aur, ceramica sau materiale compozite. Diferenta consta in aspectul si rezistenta restaurarii finale. In timpul acestei vizite, poate fi creata o restaurare provizorie sau temporara, montata in forma restaurarii finale pentru a proteja dintele in timp ce restaurarea finala este fabricata.
Medicul dentist va decide impreuna cu tine care este cel mai potrivit tip de material pentru cazul tau. Daca estetica nu este o problema (de exemplu, cu molarii din spate), aurul este cea mai buna optiune. Ceramica ofera cele mai bune rezultate estetice si este adesea folosit in zonele "liniei de zambet". Materialele din compozit pot fi cea mai buna optiune pentru persoanele care isi scrasnesc dintii si /sau pentru cei cu o muscatura nealiniata (malocluzie).
Pe parcursul celei de-a doua vizite, materialul provizoriu este inlaturat si in locul ei este cimentata incrustatia.
Sunt restaurari extrem de stabile, care rareori dau gres. Medicul dentist va verifica toate marjele pentru a asigura o potrivire armonioasa cu contacte stranse adiacente. De asemenea, acesta iti va verifica muscatura pentru a se asigura ca nu exista probleme legate de ocluzie care sa afecteze structura dintelui. Odata cimentata, restaurarea este lipita pe dinte și marginile acesteia sunt finisate si lustruite.
©2024 - WhiteLines.ro
Str. Alexandru Philippide nr. 9B,
parter, sector 2,
Bucuresti.