Endodontie

Ce este endodontia si ce presupune tratamentul de canal?

Endodontia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu salvarea dintilor. Cu ajutorul tratamentului endodontic se incearca pastrarea pe cat posibil a dintilor vitali cu leziuni carioase profunde, precum si vindecarea afectiunilor ligamentelor de sustinere si a osului aflat in varful radacinii, in cazul infectiilor dentare. Tratamentul de canal consta in golirea spatiului endodontic (a camerei pulpare si a canalelor radiculare), dezinfectia acestuia prin tratament mecanic si chimic, si sigliarea tridimensionala a acestuia.

Cand este recomandat tratamentul endodontic?

  • carie profunda cu afectarea nervului

  • necroza/gangrena pulpara

  • abcese (cu sau fara fistulizare)

  • granulom/chist periapical
  • tratamentele endodontice vechi incorect realizate

Chiar daca tratamentele endodontice (tratamente de canal) pot fi realizate in orice cabinet stomatologic, ele reprezentand principalul motiv de prezentare al pacientului in cabinet, exista totusi cateva motive pentru care ar trebui sa alegeti un medic specialist endodont:

  • experienta - medicul endodont realizeaza exclusiv tratamente de canal,

  • acces la tehnologie dedicata specializarii

  • acces la informație de specialitate - medicul endodont este la curent cu cele mai noi tehnologii si materiale aparute în domeniu

  • eficienta - avand acces la tehnologie si informatie de ultim moment, timpul petrecut de pacient pentru rezolvarea cazului este mult mai mic

Ce ne diferentiaza?

Sistem de magnificatie - microscop

Cu ajutorul microscopului, medicul endodont identifica si rezolva in cel mai mic detaliu problemele aparute in interiorul dintelui (anatomie speciala, canale suplimentare, instrumente fracturate in tratamente anterioare, perforatii, fracturi etc.), tratamentul realizat crescand considerabil durata de viata a dintilor. Magnificatia ajuta inca de la inceputul tratamentului pentru stabilirea diagnosticului. Un diagnostic bine stabilit conduce la adoptarea unui plan de tratament personalizat pentru fiecare caz in parte. Clinica stomatologica White Lines este dotata cu unul dintre cele mai performante sisteme de magnificatie, microscopul Leica High-End M320.

Sisteme de preparare rotativa a canalelor radiculare

Prepararea rotativa a devenit un must in domeniul endodontiei, imbunatatind considerabil sansele de pastrare a dintelui tratat printr-o mai buna curatare a spatiului endodontic. De asemenea timpul alocat tratamentului de canal a scazut considerabil prin folosirea sistemelor rotative. Clinica White Lines este dotata cu aparatura de ultima generatie: micromotor VDW GOLD RECIPROC, si numeroase sisteme de ace rotative (Reciproc, Protaper, Wave One)

Apex Locator

Ajuta la identificarea precisa a varfului dintelui, permitand medicului endodont sa fie cat mai precis in cadrul prepararii si obturarii sistemului endodontic. Clinica White Lines este dotata cu un apex locator de ultima generatie VDW Raypex 6.

Sistem de obturatie 3D a spatiului endodontic

Cu ajutorul sistemului de obturatie 3D se obtin cele mai fidele obturatii de canal, gutaperca incalzita patrunzand si sigiland inclusiv anatomia secundara, inaccesibila. Clinica White Lines dispune de aparatura de ultima generatie Sybron Elements Free si BL Beta Super Endo. Laser Biolase Waterlase si Laser Biolase iLase ajuta la o mai buna dezinfectie a sistemului endodontic. Sunt folosite mai ales in cazurile complicate, ce nu raspund usor la tratamentele clasice, uzuale.

Cat dureaza un tratament endodontic?

De cele mai multe ori tratamentul de canal presupune o sedinta de 1.5-2h, insa, in functie de complexitatea fiecarui caz, poate fi necesara o sedinta suplimentara.

Cat de dureros este tratamentul de canal?

Orice tratament de canal se realizeaza sub anestezie locala astfel incat asiguram un confort sporit pacientului. Exista totusi cazuri in care inflamatia pulpara este acutizata, astfel ca anestezicul local nu isi poate face efectul la potential maxim. Exista, insa, solutii de temporizare a tratamentului, care sa ajute la calmarea durerii si la diminuarea puseului acut, astfel ca intr-o sedinta ulterioara tratamentul sa fie realizat in conditii de confort.

Mai multe servicii

Parodontologie
Chirurgie orala
Implantologie